Leo over Webeasy 3

Leo vertelt hoe hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Webeasy 3

Onze wereld “Webeasy 3”

In deze serie artikelen belichten we steeds een onderdeel uit ‘Onze Wereld’. De wereld van Webeasy en haar medewerkers. In dit artikel gaan we in gesprek met onze collega Leo die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van Webeasy 3.

Leo is een ‘ouwe rot’ in het vak en werkt al jaar en dag voor Webeasy. Hij wordt ook wel “de regelgoeroe” genoemd. Met zijn kennis en inzichten is hij binnen het team de mede aanstichter van Webeasy 3. Webeasy 3 is een van de drie nieuwe lanceringen op de VSK-beurs, die plaatsvindt van 17-20 mei 2022.

Historie

De huidige versie, Webeasy 2, stamt uit 2005. Dit was de eerste officiële ‘rijpe’ versie. Deze versie is door het R&D team van toen ontwikkeld. Ronald Breijer en zijn team ontwikkelde voornamelijk de JAVA-code (het fundament) en ik maakte de standaard applicaties en tot op zekere hoogte de look and feel. Op dat moment zat ik al ongeveer 15 jaar in het vak, dus ik wist wat er nodig was in de markt.

Op Webeasy 2 hebben we enorm lang gevaren. In de loop der jaren werden er nieuwe producten ontwikkeld die voorgaande softwareversies zijn blijven ondersteunen. Tot en met versie 2.10 blijft Webeasy 2 ondersteund met updates om het systeem veilig te houden. Maar het werd tijd voor iets heel nieuws.

Hoe Webeasy 3 tot stand is gekomen

Als Softwareontwikkelaar moet je wel eens een streep trekken en alles vanaf het begin af aan weer opnieuw opbouwen. Een televisie van Sony uit 2004 wordt in 2022 heel misschien nog wel ondersteund maar niet meer doorontwikkeld.

Natuurlijk is dit een behoorlijke ingreep en de keuze hiervoor was ook niet zomaar gemaakt. Uiteindelijk zijn we gaan zitten met verschillende collega’s van verschillende afdelingen om zo te kijken wat er überhaupt nodig was en hoe we dit gingen aanpakken. Ook zijn we gesprekken aangegaan met goede klanten van Webeasy en hebben hun feedback meegenomen. Hieruit kwam naar voren dat de grafische interface veel platter moest; we wilden meer naar de geldende principeschema’s, zoals we deze ook in de schakelkasten tekenen. Na een lange tijd waren we eruit, we gingen beginnen aan de ontwikkeling van Webeasy 3.

bekijk onze vacatures

Mijn bijdrage aan Webeasy 3

Inmiddels heb ik meer dan 30 jaar ervaring 😊. Door te luisteren naar de klant, de engineers, de verschillende afdelingen en door de trends in de gaten te houden bedacht ik mede hoe Webeasy 3 eruit moest komen te zien en of de knopjes op de juiste plekken zitten in de webpagina’s. Ik droeg mijn idee over aan onze collega’s Hendrik, Ronald, Danny en Steffen (R&D team) die het dan vervolgens functioneel maakte. Eigenlijk kun je het zo zien, stel we maken een website dan houd ik mij bezig met de regeltechniek en de voorkant van de website; het uiterlijk van de website. Het R&D team zorgt er dan voor dat de back-end klopt. Heel leuk om hier de afgelopen 2 jaar mee bezig te zijn geweest.

Het voordeel voor de klant

Qua look and feel en functionaliteiten is er veel veranderd. We kunnen meer data loggen, waardoor de historie goed te zien is. Hoeveel energie is er verbruikt, hoe lang staat de verlichting aan?

Uiteindelijk kunnen we met deze data heel veel. Zo kunnen we steeds meer inspelen op de behoefte van onze klanten om zo bijvoorbeeld de installaties veel effectiever aan te sturen waardoor het verbruik zal afnemen en de levensduur van de installaties zal toenemen. Duurzaamheid is natuurlijk iets waar (bijna) de hele wereld nu mee bezig is. Kortom, zowel de installateur als de eindgebruiker heeft er enorm veel aan.

We hebben 9 versies met Webeasy 3 achter de rug en inmiddels draaien we bijna 2 jaar met een stabiel product. We zijn 100% tevreden en zijn trots dat we Webeasy 3 nu aan het grote publiek kunnen tonen.

Hoe is het voor jou om bij te dragen aan deze innovatie?

De stimulans voor mij is dat de dingen die ik aandraag ook daadwerkelijk worden omarmt en dat we daarmee aan de slag gaan. Inspraak hebben is erg motiverend. En omdat ik al zo lang bij Webeasy werk, zie ik mijn ideeën nu overal terug. Ook is de techniek afgelopen jaren natuurlijk erg veranderd en doorontwikkeld. Doordat ik veel met de engineers van doen heb, zie ik wat zij nu allemaal moeten doen om iets voor elkaar te krijgen, dat is aardig complex geworden. Maar doordat het complex is, en doordat ik met ze in contact sta is het voor mij de ideale combinatie om mijn brein te laten werken om weer nieuwe ideeën te spuwen.

Deze stimulans is niet alleen voor mij van toepassing hoor. Naar al onze collega’s wordt geluisterd en we worden gemotiveerd om ideeën aan te dragen om zo de kwaliteit hoog te houden. Dit maakt het leuk om hier te werken, zelfs na al die jaren!