Steffen over de SmartMultiSensor

Steffen vertelt hoe hij heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de SmartMultiSensor

In deze serie artikelen belichten we steeds een onderdeel uit ‘Onze Wereld’. De wereld van Webeasy en haar medewerkers. In dit artikel gaan we in gesprek met onze collega Steffen die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de SmartMultiSensor.

Steffen is ruim 2 jaar geleden gestart bij Webeasy als afstudeerder. Dit beviel ons beiden zo goed, dat Steffen hierna meteen in dienst is gekomen. Steffen heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de SmartMultiSensor, een nieuw product binnen Webeasy, welke gelanceerd wordt op de VSK-beurs, die plaats vindt van 17-20 mei 2022.

Steffen, hoe kwam de SmartMultiSensor tot stand?

Een jaar voordat ik aan mijn afstudeerstage begon, was het team van Research & Development (R&D) al bezig met het ontwikkelen van de SmartMultiSensor. Het doel van deze ontwikkeling was om in een ruimte meerdere criteria te kunnen meten met 1 apparaat. Dit apparaat biedt de mogelijkheid om een ruimte te monitoren en eventueel een ruimte te bedienen. Daarbij verzamelen we per ruimte zoveel data dat we op termijn deze data om kunnen zetten naar bijvoorbeeld meer duurzaamheidsadviezen. Op het moment dat ik mijn afstudeerstage begon, was het aan mij om software te maken in de Webeasy 3 applicaties die aansluit bij de SmartMultiSensor.

Deze applicaties detecteren alle smart multisensoren die in een netwerk zijn aangesloten. Tevens kunnen ze eenvoudig geconfigureerd worden en monitort alle waardes van de smart multisensoren. Met de waardes van de smart multisensoren kunnen engineers applicaties/ logica toepassen. Denk bijvoorbeeld aan acties bij bepaalde grenswaardes. Naast de software was het ook aan mij om onderzoek en testen uit te voeren om te controleren of de sensoren aan de gestelde criteria voldoen.

Hoe heb je daaraan bijgedragen?

Daarnaast heb ik in mijn stageperiode ook de mogelijkheid ontwikkeld dat een gebruiker firmware voor de multisensor kan uploaden naar de multisensoren via een browseromgeving. Deze feature maakt het dus mogelijk om op afstand de multisensoren te voorzien van nieuwe features/bugfixes.

Na mijn afstudeeropdracht kwam ik in dienst bij Webeasy en mocht ik de smart multisensor verder gaan uitwerken. Denk hierbij aan de sensoren en het netwerk stabiel krijgen. Dit was een behoorlijke uitdaging kan ik je vertellen 😉. We hebben de SmartMultiSensor zodanig getest dat we nu, na twee jaar, kunnen zeggen dat het echt een stabiele verbinding is. Webeasy haar eerste IoT Device is daar!

bekijk onze vacatures

IoT Device?

Internet of Things is de afkorting volledig uitgeschreven. IoT staat voor internetprotocollen die gebruikt worden. Dit zijn open en bekende protocollen waardoor installatie gemakkelijk is. Dit apparaat is dan ook een plug&play device en maakt gebruik van een TCP-protocol genaamd MQTT. MQTT is een protocol dat gebruik maakt van een publish/subscribe mechaniek, dit wordt bijgehouden op 1 centraal punt, de broker. Het enige wat je nodig hebt om een SmartMultiSensor operationeel te maken is een voeding, een ethernet kabel en een actieve broker in het netwerk waar de SmartMultiSensor aan verbonden zal zijn. Dit maakt het product zo krachtig omdat het makkelijk te installeren en goed uit te breiden is. Zo kan iedereen die onze API heeft, de SmartMultiSensor aansluiten op zijn/haar software. Hiermee kunnen we nog meer data verzamelen om gebouwen steeds duurzamer, slimmer en gezonder te maken.

Multi sensoren bestaan al maar niet met zoveel sensoren als onze SmartMultiSensor met een open API aan de achterkant, waardoor iedereen het kan gebruiken. En dat maakt de SmartMultiSensor uniek. Het is een open systeem, dé visie en kracht van Webeasy!

Wat heeft de klant hieraan?

De klant kan door middel van één enkel apparaat (dat ook nog eens makkelijk toe te kennen/installeren is) gemakkelijk 1 of meerdere ruimtes monitoren op veel criteria en eventueel ook nog de ruimtes bedienen door middel van onze mobile app.

Denkbare toepassingen zijn bezettingsgraden en/of een koppeling naar de schoonmaakplanning als ruimtes niet gebruikt zijn. Maar een gezond gebouw wordt ook steeds belangrijker.

Voor de installateur scheelt het veel installatiewerk. In plaats van diverse losse sensoren te installeren en aan te sluiten kan hij nu in 1x alle benodigde sensoren (en meer) installeren met de SmartMultiSensor. Aansluiten is eenvoudig met een ethernet kabel waarbij je de SmartMultiSensor doorlust (TCP/IP Daisy-Chain).

Wat komt er na de SmartMultiSensor?

Als medewerker krijg je heel veel ruimte om te ontwikkelen. Zo ben ik nu volop bezig met plannen voor de toekomst om de SmartMultiSensor verder uit te breiden én met de (door-) ontwikkeling van Webeasy 3. Daarbij wordt nu de laatste hand gelegd aan de ‘point exportservice’. Deze service biedt de mogelijkheid om statussen en verstellingen van onze applicaties te exporteren naar Niagara Control Points. Dit is een ontzettend mooie feature, omdat je op deze manier gebruik kan maken van een 3th party software (zoals BacNet) of juist exclusieve Tridium software, zoals Analytics.

Mijn collega Leo vertelt later meer over de ontwikkelingen rondom Webeasy 3.